Rinoplasti Operasyonları

FONKSİYONEL VE ESTETİK BURUN AMELİYATI

Son yıllarda estetik burun operasyonu deyimi artık yerini Fonksiyonel estetik kavramına adeta bırakmak zorunda kalmıştır. Tıpkı diğer ameliyatlarda olduğu gibi burun ameliyatlarıda gelişen teknoloji ve bilgi birikimi neticesinde adeta evrim geçirmiştir. Tarihi gelişimsel açıdan bakarsak 60 lı yıllarda çokça popüler olan rinoplasti genellikle burun kemiğinin kemer kısmının alınmasıyla yeterli görülmüş ve uygulanmıştır. Daha sonraki yıllarda 70 lere gelindiğinde burun ucundaki deformitelere de el atılmış bunlarda kapalı teknik le birlikte yapılmıştır. 80 li yıllarda ise açık rinoplastiler başlamıştır ve burun içindeki kemik eğriliklerine ve burun etlerine müdahaleler başlamıştır. Açık rinoplasti ile burun içinde istenen büyütme ve küçültmeler daha da mümkün kılınmış bir çok dikiş teknikleri bu sağfa da gelişmiştir. Günümüze değin pek çok yeni teknikler geliştirilmiş bazen de kombine edilmiştir. Bizler kulak burun boğaz uzmanı olarak. Burun içini fizyolojisi ve hastalıklarını yakından takip etme gibi bir avantaja sahibiz. Endoskopik cerrahinin de devreye girmesiyle kaplı bir kutu olan burun ve sinüslere ulaşım imkanımızda artmıştır. Ayrıca yeni gelişen diğer teknolojik aletlerde operasyon travmalarını azaltmaktadır. İyi bir burun ameliyatı nasıl olmalıdır sorusunun cevabı şudur:

İyi bir burun ameliyatı görsel olarak güzel olmanın yanında en az o kadar da fonksiyonel olmalıdır. Burun dışı estetiği kadar burun içi estetiği de önem arz eder. Yani septum eğrilikleri burun eti büyümeleri gibi endoskopik yolla ve radyofrekans ile küçülterek iç simetrisininde sağlanmasına katkılar sağlar. Zira burun içinde hava türübülanslarıda eşit olmalıdır. Gerekli ön hazırlıkların başında tomografi ile ön analiz yapılmalıdır. Hastalara sadece fotoğraf çekerek yapılan ameliyatlarda sorun yaşama sıklığı daha da çok oluşmaktadır. Bil hassa kronik sinüzit li hastalarda gereken tedaviler yapılmadan operasyona alınmamalıdır. Allerjik nezlesi olanlarda gereken analiz ve ön tedavileri yapılmalıdır. Gripli iken bile almayıp gereken tedaviler verilmelidir. Burnun çiddi bir solunum yolu organı olduğu göz ardı edilmemelidir. Burnun klima görevleri çok önemlidir . Bunlar ısıtma soğutma nemlendirme ve filtrelemedir. Sağlıklı bir şekilde ciğerlerimize havayı yollamalıdır. ses kalitesinde de çok önemli rol oynar. Sağlıklı bir koku almayı da sağlamalıdır ki yediğimiz besinlerden tat almayı sağlar. Fonksiyonellikten başka bir kasıt ise burnumuzun ideal açılara olabildiğince sahip olmasını sağlamaktır. Böylece hem daha güzel görünüme sahip olup hem de daha sağlıklı bir nefese kavuşacağıdır. İşte fonksiyonel burun ameliyatı bu demektir. Rast gele ve bilinçsizce yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olunmadan yapılabilecek bir operasyon hiç değildir. Olası sorunların ve güçlüklerin hastayala önceden paylaşılasıda çok gereklidir.

Bilgisayarlı animasyonların hastalara gösterilmesi ticari olup samimi değildir. Bu ameliyatı bilgisayar değil doktorun kendisi yapacaktır. Estetikle uğraşan doktorun birazda sanatçı kimliği yada düşüncesi olmalıdır. Her hastaya her yüze aynı modeli uygulamak sokaklarda gezen tek tip bir insan modelini ortaya çıkarmaktadır. Bu ise natürellikten uzaktır. Burunda etnik yapıda önemlidir. Bir başka insana benzemek isteyen hastalara o kişi ile aynı yüz iskeletine sahip olmadıklarından bazı mahsurları olacağını ve bunun doğru olmadığını belirtmek gereklidir. Fonksiyonnel estetik burun ameliyatından kasıt olması gerekeni sağlamak natürel sağlıklı bir burun yapmak insanların yaşam desteğine katkıda bulunmaktır. Aşırı riskler alınarak yapılan zorlamalı burun ameliyatlarıan daha üstündür. Daha sağlıklı ve uzun ömürlüdür. Unutmayınız ki her şeyin bir bedeli vardır ve olacaktır. Bir burnu güzel olmak adına aşırı küçültürseniz bu defa hastada ciddi solunum zorlukları olacaktır. Ses kalitesi bozulacaktır. Burun ameliyatlaını tasarlarken ben olası sıkıntılar sonrasında geri dönüşümede açık kapı bırakmayı savunmaktayım. İşte bir anlamda aşırı rezeksiyon yaparak dokuyu ısraf etmeyi uygun bulmuyorum. Planlamayı çok yönlü yapmaktayım. Özellikle natürel çizgilere olabildiğince sadık kalmayı savunuyorum. Şunu veye bunu yapayımdan çok bu burun arızalı olmasa idi doğal şekli ne olurduyu hesaplamaktayım Artık son yıllarda popüler olan burun ameliyatları. natürel yapılarını koruyarak yapılan burun ameliyatlarıdır. En çok rağbet görenler bunlardır. 20 yıldan beri hep aynı düşüncede oldum ve natürel yapıyı koruyup güçlendirip ve güzelleştirmeye çalıştım. Sağlıcakla kalınız sevgili camlık dostlarımız. Operatör Dr. Ahmet Bülent Demirbağ. K.B.B. hastalıkları uzmanı.

AMELİYAT HAZIRLIĞI

Ameliyat Öncesi Dönem;

Bilgi: Ameliyat kararınız verildiğinde doktorunuza ameliyatınızın şekli saati ve süresi gibi bilmek istediğiniz her şeyi çekinmeden sorabilirsiniz. Tereddüdünüz varsa veya anlamadığınız konuyu tekrar sorunuz.

Uyku: Ameliyat öncesi gece erken yatınız.

Aç kalma: Sıklıkla ameliyat öncesinde 6 ile 8 saatlik bir açlık (katı ve sıvı gıdalar alınmayacak) dönemi arzulanır.

Takma dişler: Ameliyata giderken takma dişiniz varsa mutlaka çıkarınız.

Metal eşyalar : Ameliyata giderken yüzük, bilezik, kolye, küpe gibi tüm metal eşyalarınızı çıkartınız. Bu eşyalar ameliyat sırasında yanıklara sebep olabilir.

Kıl traşı: Ameliyat bölgesinin kıl tıraşı hastanemizin deneyimli personeli tarafından yapılmaktadır.

Barsak temizliği: Barsak ameliyatlarında ve bazı başka ameliyatlarda bir gün öncesinde müshil ilaçlarının alınması ile barsak temizliği yapılması gerekir, bunu cerrahınız size açıklayacaktır.

Kan nakli: Kan ve kan ürünleri verilmesi gerekirse bu durum cerrahınız tarafından size bildirilecektir.

Ameliyat Sonrası Dönem

Ameliyat sonrası, hasta rahat ve huzurlu, kalabalık olmayan ortamda dinlenmeli ve tedavi edilmelidir. Ameliyatlı kişi, hasta odasına veya yakın takip yada mekanik alet ile solunum desteği gerekiyorsa yoğun bakım ünitesine alınır.

Ameliyat sonrası beslenme ve diyet: Her ameliyat türüne göre farklıdır ve cerrah tarafından belirtilecektir.

Dikişlerin alınması: Genellikle dikişler ameliyattan sonraki 7-10 günlük sürede alınırlar ve günümüzde bazı ameliyatlarda alınması gerekmeyen ve kendiliğinden emilen dikişler kullanılmaktadır. Bu süre cerrah tarafından hastaya belirtilecektir.

Ameliyat sonrası ek tedavi: Bazı kanser olgularında ameliyat sonrasında kemoterapi, radyoterapi, atom tedavisi, hormonoterapi gibi ek tedaviler gerekebilmektedir. Bu durum cerrah tarafından hastaya açıklanacaktır.

Ameliyat sonrası yıkanma: Her ameliyat türüne göre farklıdır ve cerrah tarafından hastaya açıklanacaktır.