Nöroşirurji Kliniğimizde, hastalarımıza laboratuar ve görüntüleme olanaklarıyla beyin ve sinir cerrahisi hastalıklarıyla ilgili her türlü rahatsızlığın teşhisi konularak ayakta veya yatarak tedavileri düzenlenmektedir.
Hastanemizin beyin, omurilik ve sinir cerrahisinin, omurilik ve sinir alanları ile ilgili ameliyatları aşağıdaki şekilde özetlenmektedir.
Ameliyat olması gereken hastalarımıza, cerrahi müdahaleler,ameliyat mikroskobu kullanılarak öncelikle minimal invaziv cerrahi (az girişimsel cerrahi) ve mikrocerrahi yöntemleri tercih edilerek yapılmaktadır.
Omurilik ve omurgada en sık görülen hastalık, Bel ve Boyun Fıtığıdır.Her iki hastalık hakkında kısaca bilgi vermeden önce; omur ve omurilik nedir?Kısaca anlatalım.
Zincir Kemiği: 7 adet boyun, 12 adet sırt ve 5 adet omur adı verilen kemik ile bunların arasında bulunan 23 adet esneklik sağlayan diskten (kıkırdaktan) oluşur.
Omurilik:Beyinden vücuda dağılan ve vücuttan beyne giden sinirin oluşturduğu bir yapıdır.Bu milyonlarca telden oluşan kalın bir kabloya benzetilebilir.Omurilik omurganın arka yarısında bulunan omurilik kanalı içinde bulunur ve her bir omurga kıkırdağı seviyesinde sağlı sollu birer sinir dalı omurilikten ayrılıp görev yapacağı yere gider.Omurga kıkırdağının koruyucu kısmı yırtılıp, kıkırdak sinirin olduğu yere balonlaşır veya çıkarsa buna FITIK ismi verilir.Fıtıklaşma sağ tarafta olursa sağa giden sinirleri etkiler.En sık görülen bel fıtığı’dır.Daha az sıklıkta boyun, nadiren de sırt fıtığı görülür.
Bacak ağrısı ile birlikte olan bel ağrılarının en sık rastlanılan türü bel fıtığıdır.
Bel fıtığı omurgalar arasında bulunan disk denilen elastiki kıkırdak dokunun omurgaların basısı nedeniyle öne doğru kayarak omurilik kılıfından çıkan ve bacağın çeşitli bölgelerine giden sinirleri sıkıştırmasıyla oluşur. Bazen ani birr zorlama, ağır bir şey kaldırma, ters bir hareket veya belin üşütülmesi bile bel fıtığına neden olabilir. Ama bel fıtığının en önemli nedeni uzun süren stres ve gerginlikler sonrası kaslardaki aşırı gerilmedir.
Günümüzdeki modern tanı yöntemleri, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans ile bel fıtığı teşhisi kolaylıkla konulmakta ve derecesi belirlenebilmektedir.
1.Aşama
Sadece bel ve bacak ağrısı mevcut, herhangi bir uyuşukluk, güç kaybı ve hareket kısıtlılığı yoksa bel fıtığınız başlangıç seviyesinde demektir.
Bu aşamada dikkat edilmesi gereken kurallar şunlardır;
2.Aşama
Eğer 1.aşamada önerilere, istirahete ve kas gevşetici ilaçlara rağmen hastanın şikayetleri devam ediyorsa fizik tedavi uygulanmalıdır.Fizik tedavi mutlaka bir uzmanın denetiminde olmalıdır.Fizik tedavi sırasında ilk tedavi sırasında ilk birkaç gün ağrılarda artma olabilir,ama hasta onbeş yirmi seans fizik tedaviye devam etmelidir.
3.Aşama
Fizik tedaviye rağmen hastanın ağrıları devam ediyorsa veya geriletilemeyen bir güç kaybı, bacaklarda inceleme, şiddetli ağrılar varsa veya çekilen Tomografi veya MR Filmlerinde diskten parça koptuğu tespit edilirse çözüm cerrahi müdahaledir. Ameliyatla omurilikten çıkan sinirlere olan mekanik baskı giderilmelidir.
1.İdeal Kilo
Fazla kilolar, omurlar, dolayısıyla diskler üzerine olan yükü arttırır.Sonuçta diskin içindeki yumuşak çekirdeğin dışarı kaçmasını yani fıtıklaşmayı kolaylaştırır.Kilolu bir bel fıtığı hastasının kilo vermesi kadar iyi bir tedavi yoktur.
2.Spor Ve Egzersiz
Bel ağrıları olan kişinin yapmasında yararı olan sporlar; yüzme, yürüme, hafif koşular ve bisiklete binmek (dik durumda yapılmalı ve kıvrık gidonlu bisikletle yapılmamalı) olarak sayılabilir.
3.Sağlıklı Uyku
İyi bir yatak vücudun gömülmesini engelleyecek kadar kadar sert, sırt eğrilerini koruyacak kadar yumuşak olmalıdır.Büyük yataklar tercih edilmelidir.Bı yataklar gece boyunca rahat hareketi sağlar, eklem ve kaslar üzerindeki yükü azaltır ve sabah tutukluğunu önler.Vücudumuzun uykudaki şekli iyileşme sürecini etkiler.Uyumadan önce vucudumuzu rahat ettirecek bir şekil almak doğru olacaktır.
Boyun Fıtığı Nasıl Oluşur?
Daha önce anlatılmış olan bel fıtığına benzer şekilde oluşur.Sağ veya sol kola giden sinirlere bası yapar.
Kesin Teşhisi Nasıl Konulur?
Boyun Fıtığının Evreleri Nelerdir?
Otururken Dikkat Edilmesi Gerekenler;
Ayakta Dikkat Edilmesi Gerekenler;
Çalışırken Dikkat Edilmesi Gerekenler;
İstirahat Halindeyken Dikkat Edilmesi Gerekenler;
Uyurken Dikkat Edilmesi Gerekenler;