SAĞLIKLI BESLENME DİYET/ZAYIFLAMA POLİKLİNİĞİ ÇOCUK BESLENMESİNİ ÖNEMSİYORUZ!
Çocuklarınıza yeterli, dengeli beslenme alışkanlığını küçük yaşlardan itibaren kazandırınız. Okul çağı büyüme / gelişme aynı zamanda öğrenmenin en yoğun yaşandığı dönemdir. Bu yaş grubuna (7–15) sağlıklı, bilinçli beslenme alışkanlığının kazandırılması gelecekteki bedensel, ruhsal ve sosyal sağlıkları açısından oldukça önemlidir. Gelişmiş ülkelerde, yapılan birçok araştırma bu yaş grubunun yanlış ve kötü beslenmeye bağlı giderek şişmanladığını gösteriyor. Şişmanlık hangi yaş grubunda görülürse görülsün mutlaka tedavi edilmelidir, erken önlem alınmalıdır. Şişmanlık, bünyesinde birçok hastalığı( kalp, damar, şeker ve dokularda yağlanmanın artmasına bağlı yüksek tansiyon v.b)barındıran bir hastalık durumudur. Şişman çocuk veya yetişkin; genelde birçok kazaya maruz kalır, özgüveni düşüktür. Okul ve işte gerekli performansı göstermediği için genelde başarısızdır. Ayrıca sosyal, ruhsal ve bedensel birçok sağlık sorunu yaşar.
ÖZEL DURUMLARDA BESLENME
Gebelik Beslenmesi: Günümüzde gebe anne adayı bilinen aksine gebelik süresince “yeterli-dengeli-sağlıklı beslenirse” kendi sağlığını koruduğu gibi dünyaya getireceği bebeğini de sağlıklı gelişmesini, normal doğum aralığında olmasını sağlar. Bu yüzden anne adaylarının hiçbir kilo ve sağlık sorunları olmasa da bu süreci belirli zamanlarda bir beslenme uzmanı ile paylaşmasının sayısız yararları vardır.
Diabet (Şeker Hastalığı): Diabet insülin hormonunun yetersizliğine bağlı glikozun yani kan şekerinin yükselmesi ile ortaya çıkan metabolik bir hastalıktır. Günümüzde neredeyse %75-%85 bilinçli beslenmeye bağlıdır. O yüzden şeker hastalığı günlük beslenmesinde ne gibi kurallara uyacağı bir beslenme uzmanıyla paylaşılmalıdır.
Şişmanlık / Zayıflık: Hangi yaş grubunda olursa olsun her iki durumuda insan sağlığını riske eder.
Şişmanlık: Birçok metabolik hastalık(şeker, kalp, damar, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol vb. gibi)için zemin hazırlar. İnsanlar yaşamlarına genelde mutsuz, huzursuz bir kişilik özelliği gösterirler.
Zayıflık: Birey günlük yaşamında genelde keyifsiz ve verimsizdir. Bağışıklık sistemi güçsüz olduğu için birçok hastalığa yakalanma riski yüksektir.
VÜCUT ANALİZİ
Vücut Analizi: Kişinin toplam vücut yağ miktarını, yağ %’sini gösterir. Bu değerler kişinin sağlıklı olup olmadığı konusunda bize doğru bilgi verir. Bazen kişinin kilosu normal olsa da vücut yağ miktarı fazladır. Bu durumda o kişiye nasıl bir beslenme planı ve günlük yaşam sürdüreceği konusunda bir beslenme uzmanı ile görüşmeli… Beslenme ve diyet polikliniğimizde VÜCUT ANALİZ CİHAZI hizmete girmiştir.
Vücut analiz cihazı ile;
- Vücudunuzdaki yağ dağılımınızı,
- Kas miktarınızı,
- Şişmanlık / Zayıflık düzeniyinizi,
- Metabolik hızınızı,
- Günlük enerji dengenizi,
- Biyolojik yaşınızı, öğrenebilirsiniz.
BKI(Vücut kitle İndeksi)
Kişinin boyuna, yaşına göre olması gereken ağırlığı veren bir indekstir. Yani kişinin şişmanlık / zayıflık düzeyini belirtir. Not: Genel ölçümlerde ve görünümde kişinin kilosu normal olsada, vücut yağ miktarı ve dağılımı fazla olabilir. Bu durumda kişi bir beslenme uzmanı ile görüşerek nasıl sağlıklı, dengeli besleneceğini öğrenmelidir.